Eigenwoningforfait berekenen

Met onderstaande rekenmodule kunt u het bruto en netto eigenwoningforfait berekenen. U hoeft alleen maar de WOZ-waarde van uw woning, het belastingjaar en inkomen in te vullen, de resultaten worden direct berekend. Voor meer informatie over het eigenwoningforfait, zie onderaan deze pagina.

Gegevens voor berekening
WOZ-waarde woning
Jaar
Bruto jaarinkomen

Wat is het Eigenwoningforfait?

Het eigenwoningforfait is een onderdeel van de belastingaangifte voor eigenwoningbezitters. Het is een bijtelling bij het inkomen uit werk en woning in Box 1. Volgens de Staat heeft een eigenwoningbezitter woongenot van de eigen woning, omdat er geen huur hoeft worden betaald. Het woongenot wordt daarom door de Staat gezien als een soort inkomen in natura. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van de eigen woning. Voor de meeste eigenwoningbezitters is het percentage 0,35 procent in 2024. Bij een woning met een WOZ-waarde van 400.000 euro is het eigenwoningforfait 250.000 * 0,35% = 1400 euro in 2024. Over dit bedrag moet dus inkomstenbelasting worden betaald. Het eigenwoningforfait doet dus de voordelen uit de hypotheekrenteaftrek gedeeltelijk teniet.

Jaarlijkse eigenwoningfait percentage aanpassing

Ieder jaar wordt door het ministerie van Financiƫn bekeken of het eigenwoningforfait-percentage moet worden aangepast. Dit hangt af van de ontwikkeling van huizenprijzen en huurprijzen. Bijvoorbeeld: als de huren stijgen, dan stijgt ook het woongenot, omdat de eigenwoningbezitter er dan gunstig vanaf komt. Bij stijgende huren kan het eigenwoningforfaitpercentage dus worden verhoogd. Maar als de huizenprijzen stijgen, dan wordt de WOZ-waarde hoger. Het kan zo zijn dat het eigenwoningforfaitpercentage dan naar beneden wordt bijgesteld. Wilt u weten wat de hypotheek maandlasten zijn inclusief het eigenwoningforfait, probeer dan onze uitgebreide Hypotheek Maandlasten Calculator.