Maximale Hypotheek Berekenen

Wilt u weten hoeveel geld u kunt lenen voor de aankoop van een woning? Bereken hier het maximale hypotheekbedrag wat u kunt afsluiten voor een annuitaïre hypotheek. De maximaal te verkrijgen hypotheek kunt u berekenen door het invullen van uw bruto jaarinkomen en eventueel dat van uw partner, het ingangsjaar van de hypotheek, de hypotheekrente en looptijd en de waarde van de woning. Indien u alimentatie betaalt of schulden aan het aflossen bent, dan kunt u hiervoor het totaalbedrag ook invullen.

Gegevens voor berekening
Bruto jaarinkomen
Bruto jaarinkomen partner
Alimentatie/afbetaling schulden per maand
Ingangsjaar hypotheek
Hypotheekrente per jaar %
Looptijd hypotheek (jaren)
Waarde woning

Wie bepaalt de regels omtrent de maximale hypotheek?

De maximale hypotheek berekening is onder andere gebaseerd op de Nibud financieringslastpercentages van 2016. Het Nibud berekent ieder jaar het maximale percentage van het bruto huishoudelijk inkomen wat op een verantwoorde manier aan woonlasten kan worden uitgeven. De berekening is bedoeld voor personen die jonger zijn dan 65 jaar en wonen in Nederland. Voor personen van 65 en ouder gelden andere maximale hypotheekbedragen.

Achtergrond maximale hypotheek in 2016

In 2016 heeft het Nibud de normen veranderd voor de maximaal te verkrijgen hypotheek. Bij tweeverdieners wordt de helft van het laagste inkomen gebruikt om de maximale hypotheek te bepalen. In 2015 was dit nog 1/3e deel. Daarnaast daalt de hypotheekrente aftrek in 2016 voor het hoogste belastingtarief: van 51,0 procent naar 50,5 procent. Verder kunt u in 2016 een hypotheek afsluiten tot maximaal 102 procent van de waarde van uw koopwoning. Dit is meegenomen in de berekeningen.