Berekenen extra aflossen vs sparen

Met de onderstaande calculator kunt u een indicatie krijgen of sparen of aflossen voor u voordeliger is. De situatie is voor iedereen uniek en vooral afhankelijk van de hypotheekrente, spaarrente en het (gezamenlijk) bruto inkomen. U kunt overigens ook de hypotheek maandlasten berekenen met extra tussentijdse aflossingen met de uitgebreide Hypotheek Maandlasten Calculator.

Hypotheekgegevens
Huidig hypotheekbedrag
Extra aflossen
Hypotheekrente per jaar %
Sparen
Box 3 vermogen / spaargeld
Spaarrente per jaar %
Bruto inkomen per jaar
Fiscaal partner
Inkomen
Inkomen partner

Extra aflossen op uw hypotheek of toch sparen in 2016?

Als u eigen geld heeft, dan kan het voordeliger zijn om een extra gedeelte van de hypotheek tussentijds af te lossen in plaats van te sparen. U krijgt daardoor minder spaarrente, maar ook lagere netto hypotheeklasten. Op dit moment zijn de spaarrentes aan de lage kant in vergelijking met de hypotheekrentes. Daarnaast moet u 1.2% vermogensbelasting betalen over uw box 3 vermogen wat boven de vrijstelling uitkomt van de 24.437 euro per persoon in 2016. Verder wordt de hypotheekrente aftrek met een half procent verminderd tot 50,5% voor het hoogste belastingtarief in 2016. Het kan dus voordeliger zijn om een extra aflossing te doen op de hypotheek in plaats van te sparen.

Aandachtspunten extra aflossen

Enkele aandachtspunten bij extra aflossen:

  • U kunt niet meer vrij beschikken over het geld waarmee u aflost. Het zit 'in de stenen'. Bedenk daarom goed of u het geld op termijn nodig heeft voor andere zaken.
  • Indien u extra wilt aflossen moet u dit soms van te voren aangeven bij de hypotheekverstrekker. Soms kan dit alleen in een bepaalde periode. Vraag uw bank of lees de voorwaarden van uw hypotheek voor meer informatie.
  • Bij de meeste hypotheekverstrekkers kunt u jaarlijks maximaal 10 tot 20% aflossen tijdens de rentevaste periode. Hierboven moet u vaak een boetebedrag betalen. Het boetebedrag wordt niet meeberekend door de rekenmodule. Ook hiervoor geldt: vraag uw bank of lees de voorwaarden van uw hypotheek voor meer informatie.
  • Bij het aflossen van een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek heeft u te maken met fiscale regels bij aflossen. Laat u hierover goed informeren. Bij deze hypotheken kunt u er trouwens ook voor kiezen om een extra bedrag in te leggen, wat doorgaans rendeert tegen de hypotheekrente. Extra inleggen is ook gebonden aan bepaalde fiscale voorwaarden.