Effectieve rente berekenen

Met de onderstaande calculator kunt u zelf de effectieve rente berekenen op basis van de nominale rente. Voor meer informatie over nomiale en effectieve rente, zie onderaan deze pagina.

Effectieve rente berekenen
Nominale rente per jaar %
Effectieve rente per jaar

Nominale en Effectieve rente

Bij een hypotheek worden de nominale en effectieve hypotheekrente vermeld. Deze zijn niet gelijk: de effectieve rente is hoger dan de nominale rente. Wat zijn deze rentes nou precies eigenlijk en waar komt het verschil vandaan?

De nominale rente bij een hypotheek is de rente waarmee het bedrag wordt bepaald aan de hypotheekverstrekker moet worden betaald. Stel er is een hypotheek van 240.000 euro en de nominale rente is 2% per jaar, dan moet de hypotheeknemer de hypotheekverstrekker 4800 euro per jaar betalen. In principe zou dit bedrag aan het eind van jaar kunnen worden betaald, maar dat kan bij de meeste hypotheekverstrekkers niet. Meestal moet er per maand worden betaald, wat in ons voorbeeld neerkomt op 4800 / 12 = 400 euro per maand. De hypotheekverstrekker heeft dus het geld gedeeltelijk eerder ontvangen en de hypotheeknemer is het geld eerder kwijt. De hypotheeknemer had het geld ook vast kunnen zetten op bijvoorbeeld een spaarrekening, zodat hierover rente kon worden ontvangen. Deze misgelopen inkomsten voor de hypotheeknummer wordt uitgedrukt in de effectieve rente. In de berekening van de effectieve rente wordt ervan uit gegaan dat de rente op de fictieve spaarrekening even hoog is als de hypotheekrente.